Ludoteci

Descrierea unei ludoteci

CE ESTE O LUDOTECA?

Notiunea ludoteca provine din: latinescul "ludo" - a se juca, a se antrena si grecescul "theca" - loc de intalnire, de conversatie, culegere. Deci, ludoteca este un loc de intalnire pentru a se juca.
DEFINITIA: LUDOTECA este:
- Un spatiu deschis, accesibil, dotat cu tot ce poate insemna joc;
- Un spatiu ordonat, catalogat;
- Coordonat de o persoana competenta pentru a raspunde nevoilor copiilor;
- O persoana ce poate fi drept catalizator (furnizor) de idei si resurse financiare dar mai ales umane (parinti, adulti din comunitate);
Sunt putin dezvoltate ludotecile in tarile unde nu exista o cultura a jocului, iar initiativele din domeniul educational sunt limitate si orientate spre metodologia sistemului clasic.

ISTORIA APARITIEI LUDOTECILOR DIN EUROPA

ISTORIA SI MODELE DE LUDOTECI
De fiecare data cand se incearca sa se stabileasca cui ii apartine meritul deschiderii primei ludoteci in Europa, se creaza mari dificultati. Este important sa intelegem care filosofie a jocului sta la baza fiecarei realitati, la ce necesitati ale copiilor si familiilor raspund, cum sunt gestionate, sunt recunoscute din punct de vedere legislativ, care sunt radacinile sociale, ce modificari pozitive au adus in viata si cultura apartenenta. Incepind din anii 60, ludotecile in Europa se imparteau in trei categorii dupa realitatile continentale.
SUEDIA
in Suedia ludoteca ("lekoteket") este destinata familiilor cu copii care necesita ingrijire speciala fie fizica, fie mintala. Obiectivul major este sa favorizeze stimularea complexa a jocului individual si de grup, iar familiilor consultanta psiho-pedagogica. Ludoteca este la dispozitia copiilor pina la virsta de 7 ani. Vizitele in ludoteca se fac conform inscrierii in baza recomandarilor date de medic. Bazindu-se pe ideea ca jocul este o metoda de a descoperi si dezvolta personalitatea copilului, ludoteca foloseste jocul ca sa atinga acest obiectiv, pentru a depasi dificultatile de comunicare si relationare si pentru a imbunatati raportul dintre copil si lumea care-l inconjoara. Ideea crearii unei ludoteci specializate, prima in Europa de acest gen ia nastere la Stocholm in 1963. Sistemul se bazeaza foarte mult pe fiecare individual. Jucariile, distractive si educative, erau in permanenta schimbate si completate cu altele mai dificile.
Ludoteca din Stocholm este gestionata de o asociatie non-profit, ce provine dintr-o initiativa privata, la moment este la gestiunea primariei orasului. in Suedia sunt aproximativ 120 ludoteci.
DANEMARCA
in Copenhaga s-a deschis prima Luddoteca europeana in 1959 fondata de D-na Infeld, americana de origine daneza. Aceasta "ludoteca", deschisa intr-un centru pentru tineri, care presta doar serviciul de imprumut o data pe saptamâna tinerilor care frecventau acest centru. Aceasta ludoteca functiona doar in baza donatiilor si personalul nu avea nici o instruire specifica.
in realitate tipul de ludoteci care prevaleaza in Danemarca nici pe departe nu ramine acea initiativa nesemnificativa. Principalul model de ludoteca este acel destinat copiilor cu handicap care raspunde la necesitatile specifice in raport cu jocurile si jucariile. Mai ales copiii cu disabilitati mentale si psihice sau copiii care vin din familii dezavantajate (de ex: emigrante sau cele care au nevoie de ingrijire dupa o trauma sau boala grea). Principalele activitati este jocul cu copii si parinti si serviciul de imprumut a jocurilor. Unele ludoteci puteau chiar sa duca direct acasa jocuri adecvate pentru copii cu handicap.
Ludotecile sunt gestionate de Primarie sau de asociatii din primarie, urmaresc acelasi principiu ca si suedejii si apar in anii 60. Altele sunt finantate de asociatii care se ocupa de copii cu handicap specific (anumite) si beneficiaza de ele doar copii care fac parte din aceeasi asociatie. Putine sunt dirijate de voluntari. Personalul este format doar din specialisti care lucreaza pe jumatate de salariu in ludoteca. Asociatia ludotecilor daneze a fost creata 1983, pina astazi sunt inregistrate circa 80 de ludoteci.
NORVEGIA
Ludoteca (lekoteket) din Olso s-a nascut la 1 octombrie 1969 sub gestiunea Directiei de la Departamentul de Sanatate pentru copii cu handicap mental, datorita Ministerului Afacerilor Sociale, care da cu imprumut jocuri si literatura specializata copiilor cu handicap mintal, fizic, epileptici, nervosi etc. Sistema de imprumut este identica cu cea de la Stocholm: jocul este ales in colaborare cu parintele, avind ca obiectiv favorizarea procesul de joc si de dezvoltarea a copilului. Din 1977 devine comuna si ca sa poti lua cu imprumut un joc este nevoie de trei conditii: sa fii un copil cu handicap fizic, mental sau social; sa fixezi intilnirea dinainte (rezervezi); si sa fii acompaniat de cel putin un parinte.
MAREA BRITANIE
Ludotecile engleze sau infiintat avind un scop precis de a contribui la dezvoltarea copiilor cu handicap livrind jocuri adaptate. Prima ludoteca sa infiintat in 1976 in Enfield de Jill Norris, mama a doi copii cu handicap, cu sustinerea societatii locale de copii cu handicap mental. Imediat dupa aceasta au inceput sa apara ludoteci in spitale, in case sau scoli specializate, in asa fel familiile care mergeau pentru consultatii la medic sau fizioterapeut treceau prin ludoteca si luau jocuri in imprumut. Aceste ludoteci organizau traininguri de formare deschise pentru toti- medici, parinti, profesori.
Acum aceste ludoteci dau jocuri cu imprumut nu doar copiilor cu handicap dar, in mod special fratilor acestora si adultilor care necesita jucarii si jocuri specializate.

I-au nastere in parte in Franta si Germania, (si dupa cum vom vedea, vor marca primele experiente din Italia), concentrindu-se in special pe activitati de joc in ludoteca, functia jucariilor in activitatile ludice si serviciul de imprumut. in cadrul acestor structuri se pune accent deosebit pe analiza si studiulu stiintific a anumitor jucarii, testarea jocurilor in (de) teren, a raporturilor cu producatorii si pietei de jocuri si obiecte ludice. Aceasta abordare mai mult stiintifica, care nu raspunde tuturor necesitatilor copilului, este destul de saraca. Aceste stucturi cuprindeau de obicei clsele gradinitelor si a scolilor elementare, ocazional se mai realizau activitati de laborator, explorare si creatie expresiv-artistica.
In Italia ludotecile au fost create inspirindu-se din acest model (in particular acel francez) mai apoi proiectul a evoluat intr-o maniera mult mai ampla si mai semnificativa.
FRANTA
Prima ludoteca franceza a fost deschisa la Digione in 1968 sub egida Asociatiei Culturale din Borgogna, in urma vizitei directorului acesteia in Danemarca. Primele fonduri-8000 de franci. Alegerea jocurilor este facuta in colaborare cu specialisti din domeniu, sociologi, psihologi. Exemplul danez in curind va fi plasat pe plnul doi, Franta creindu-si o structura cu caracteristici particulare. Principalele activitati in ludotecile franceze sunt: Jocul in cadrul ludotecii, imprumutul de jocuri, studierea acestora si raportul constant cu producatorii. Careva din ele realizeza activitati de laborator (de multe ori structurate) si gazduieste vizite scolare. Ludotecile sunt fie de tip autonom, fie ca sunt presente in centre sociale.
Pentru a-si uni eforturile, ludotecarii se intrunesc in ALF (Asociatia Ludotecilor Franceze), nascuta in 1979, presedintele careia pe o perioada de cinci ani va fi Robert Jonard.
L' Association des ludotheques francaises, "ALF", care organizeza cursuri de formare si perfectionare pentru ludotecari, mentine raporturi fructuoase de colaborare cu producatorii de jocuri la fel, si cu unele Universitati franceze.
Astazi exista in Franta circa 950 de ludoteci, in mare parte publice. Un mare rezultat in drumul spre recunosterea deplina a lucrului de "ludotecar" a fost atins la 30 noiembrie 1998, cind a fost semnat intre ALF si Ministerele Muncii, Solidaritatii Sociale, Tineretului, Sport, Cultura si Comunicare un acord ce prevedea acordarea locurilor de munca pentru 300 de ludotecari, fapt ce a favorizat profesionalizarea ludotecarilor existenti si popularizarea activitatii date. De o mare importanta este si faptul acordarii, incepind cu 1998, a primei diplome de specialitate pentru ludotecari de catre Universitatea din Bordeau, care prevede 350 de ore nemijlocit formare de specialitate – rezultat al acordului de colaborare semnat intre ALF si Universitate.
Din a. 1985 este editata revista oficiala a ALF - "LUDO". Acesta publicatie trimestriala este destinata ludotecarilor si animatorilor din ludoteci, precum si tuturor celor ce practica jocul si jucaria. Revista este un mijloc, un instrument, pentru cei ce doresc sa impartasesca experientele din cadrul ludotecii, a scolii si la general din cadrul spatiilor colective de educatie si joc.
GERMANIA
In aceasta tara ideea ludotecii a fost sustinuta din mai multe motive: ludoteca reprezinta nu doar un spatiu de distractie si imprumut al jocurilor dar si unul de testare a jocurilor, un centru de evaluare a utilitatii stiintifice a jocului si a jucariei, pentru furnizarea de informatii utile producatorilor de jocuri si orientarea parintilor-consumatori. Mai multe denumiri ("Spieliothek, Ludothek, Lusothek") i-au fost conferite acestui serviciu care a aparut cu sloganul: "la fel cum biblioteca este pentru carti, tot asa ludoteca este pentru jocuri".
Prima ludoteca germana a aparut la Quickborn, in noiembrie 1970, din initiativa unui grup de tineri voluntari. Realizarea ideii a fost posibila datorita donatiilor si a contributiei membrilor, organizarii sarbatorilor pentru copii, insa, la inceputurile sale nu s-a bucurat de sustinerea administratiei publice. Ludoteca a fost gazduita gratuit in localul unei scoli elementare ti s-a dezvoltat in mod constant de-a lungul anilor. Este activat imprumutul gratuit al jocurilor si jocul nemijlocit in cadrul ludotecii cu ajutorul ludotecarilor. Sunt realizate, de asemenea si activitati de laborator conform unui orar zilnic (pictura, bucatarie, etc.). Din 1974, ludoteca de la Quickborn este recunoscuta drept una de utilitate publica si primeste contributii din partea oficialitatilor. Drept urmare a recunoasterii acestei ludoteci ca fiind un model de activitate publica pentru tineret, au fost initiate si dezvoltate multe alte ludoteci.
Asociatia ludotecilor din Germania "BDS" a fost creata in 1974. Acesta are scopul de a publica statuturi de ludoteci, de a sustine ludotecile nou-create, la fel asigura coordonarea.
Asociatia tinde sa fie o punte de legatura pentru ludotecile izolate, organizeaza seminare de informare pentru persoanele interesate care intentioneaza deschiderea unei ludoteci, permite intilniri si schimburi de experienta.
BELGIA
Datorita initiativei deputatului socialist din provincia Luxemburgului, Elie Deworme, in februarie 1972 apare ludoteca menita sa recupereze "handicapul" socio-cultural: "imprumutul regulat al jocurilor educative ar spori dezvoltarea timpurie a capacitatilor intelectuale ale copiilor. Ludoteca va avea astfel un rol democratic important in furnizarea mijloacelor pentru o dezvoltare adecvata a copiilor din toate paturile societatii".
La 7 iunie 1972, este emis un decret oficial conform caruia: "Ministerul acorda un grant special bibliotecilor publice pentru constituirea si asigurarea bunei functionari a unei ludoteci. Doar ludotecile parte a unei biblioteci publice, pot beneficia de subventii statale". Astazi exista in Belgia circa 160 de ludoteci ce intrunesc in special copii de la 4 la 10 ani. Unele sunt specializate in sectorul copiilor cu handicap. Multe ludoteci (70%) sunt private si ofera servicii cu plata. Personalul nu este specializat, o buna parte fiind lucratori part time sau voluntari. Asociatia Ludotecilor din Belgia, "LUDO" a fost instituita in 1984.
SUEDIA
Ludotecile suedeze apar din initiativa unor mici grupuri de parinti sensibili la problema data, care activeaza deja in sectorul educatiei sau al cercetarii, si sunt aproape toate gestionate in mod voluntar.
Primele ludoteci apar in 1972 la Munchenstein si Zollilcon, fiind create in localul scolilor. Astazi existain Suedia circa 400 de ludoteci: majoritatea create din initiative private; altele sunt gestionate de asociatii non-profit- asociatii ale parintilor, asociatii ale femeilor, tinerilor, etc. Sunt deschise pentru toti copiii, cu sau fara handicap si de asemenea pentru adulti si batrani. Activitatile principale tin de imprumutul de jocuri la domiciliu, activitati de joc in cadrul ludotecii si ocazional animatie artistica. Personalul in mare parte este compus din voluntari. Asociatia Suedeza a Ludotecilor este creata in 1980.LUDOTECI TERITORIALE

Ludotecile teritoriale sunt acelea in cadrul carora este promovat jocul liber iar ludoteca este vazuta drept un avanpost pentru a recistiga dreptul la joaca, la socializare, la libera exprimare, la cunoasterea motivata a tuturor contextelor in cadrul carora copilul traieste si se dezvolta. Cu alte cuvinte, se promoveaza o calitate a vietii mai buna a copilului si a familiei in general. Spatiile de joc, scoala, spitalul, cartierele, cultura propriului oras devin cimpuri privilegiate de actiune, de cercetare si cunoastere pentru afirmarea dreptului la joaca. Aceasta realizare este mai mult specifica tarilor latine, Italia inclusiv.
Experienta Italiei se imbogateste intr-un mod deosebit, astfel incit sa fie unica in lume ce propune in ansamblu animatia ludica, imprumutul de jocuri si studiul lor, activitati de laborator in primul rind libere mai apoi si cele structurate, cercetarea traditiilor populare impreuna cu copii si batranii, activitati in cadrul scolilor si spitalelor, sarbatori municipale, recuperarea spatiilor verzi, etc.
Un exemplu concret a unui asemenea tip de ludoteca (atentie: nu doar urmarit ca obiectiv, dar deja realizat) este experienta ludotecii Ursul Rosu din orasul Sezze, aparuta in 1982.
La Sezze se va naste, in 1992, ASSOLUDO, Asociatia Ludotecilor italiene, ce va raspindi in toata tara, mai ales prin intermediul Cursurilor de formare la nivel national "ludoteca teritoriala".
Nu in ultimul rand: este una dintre rarele exceptii europene cand legislatia nationala si cea regionala recunoaste si valorizeaza importanta ludotecilor.
Asociatia ludotecilor din Germania "BDS" a fost creata in 1974. Acesta are scopul de a publica statuturi de ludoteci, de a sustine ludotecile nou-create, la fel asigura.

top