Descriere proiect pilot

Atelierul de antreprenori

Educatorii si invatatorii din judetul Sibiu
invata cum sa imbine teoria cu jocul, la clasa

Un nou proiect a fost demarat de curand in judetul Sibiu, care propune "invatarea prin joc si joaca". Lansarea programului adresat cadrelor didactice din invatamantul prescolar si primar a avut loc joi, in sala Rectoratului ULBS.

  • Atelierul de antreprenori
  • Atelierul de antreprenori
  • Atelierul de antreprenori
  • Atelierul de antreprenori
  • Atelierul de antreprenori
  • Atelierul de antreprenori

Proiectul-pilot a fost initiat de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu si Universitatea "Alice Salomon" din Berlin, cu sprijinul financiar al companiilor partenere Beleduc Lernspielware GmbH Germania si Happy Arts & Crafts SRL Romania - ambele membre ale grupului international de firme Hape Toys - si urmareste sa ofere un program de formare continua, teoretica si practica, adresat educatorilor si invatatorilor, cu obiectivul "Invatarea prin joc si explorare".
"Proiectul a fost initiat, organizat si sustinut cu toate resursele, in special cu sufletul, de doamna Eleonora Scarlet Ritter,care a reusit sa isi indrepte atentia si catre domeniul educational. Din pacate, la nivel de sistem, suntem inca pe ultimul loc din Europa privind procentul alocat invatamantului. E nevoie ca societatea sa isi indrepte atentia spre invatamant, pentru ca trebuie inca sa mai facem multe. Acesta este un proiect special pentru ca beneficiarii directi sunt cele mai importante cadre didactice. Munca cea mai importanta este aceea a profesorilor din invatamantul prescolar si primar, pentru ca ei formeaza baza. Fara aceasta baza nu putem vorbi de gimnazial, liceal si de intreaga viata a unui individ", a spus prof. univ. dr. Daniel Mara, prodecan al Facultatii de stiinte Socio-Umane din cadrul ULBS.

Un proiect de suflet pentru initiatori

Initiativa programului i-a apartinut Eleonorei Scarlet Ritter, care este si managerul proiectului. "Este un proiect de suflet, mai ales pentru ca este primul de acest gen din cariera mea. Eu sunt venita in Sibiu de patru ani si sunt avocat de profesie. In judetul Sibiu, ma ocup de o firma de productie de jucarii. Motivatia serioasa pentru care mi-am dorit sa realizez acest proiect este ca sunt copil de profesor si, in acelasi timp, parinte. Amintirile din copilarie si experienta de parinte al unor adolescenti m-au facut sa caut un fir ca sa pot lega trecutul de prezent si sa pot spera intr-un viitor", a explicat Eleonora Scarlet Ritter.
Intentia proiectului - pilot este aceea de a identifica dificultatile pe care invatamantul prescolar si primar rural le intampina in procesul educational, de a oferi un concept teoretic si o strategie didactica eficienta de descoperire, pe de o parte a resurselor de creativitate si talent specific varstei fragede a copiilor, iar pe de alta parte de a crea un parteneriat timpuriu copil-adult, care sa insoteasca in mod benefic cresterea, integrarea sociala si dezvoltarea de abilitati autentice.
"Provocarea de a oferi aceasta oportunitate cadrelor didactice din scolile rurale simultan cu cadre experimentate din scoli de elita din Sibiu are drept obiectiv declarat incurajarea si sprijinirea muncii dascalilor de tara in descoperirea samburilor de excelenta nativa, in cresterea performantei relative si, nu in ultimul rand, in construirea unei imagini noi a invatamantului rural, in care satisfactia, de altfel eminamente emotionala, a dascalilor sa le sprijine demersul zilnic in lupta cu abandonul scolar, cu mediocritatea si autosuficienta, in cele din urma cu sindromul aripilor frante", mai adauga echipa de management a proiectului.
La evenimentul de lansare a programului au fost prezenti, pe langa cadre didactice, si reprezentanti ai conducerii ULBS, precum prorectorul Livia Ilie, si ai Inspectoratului scolar Judetean Sibiu, precum prof. Anca Voineag, inspector scolar pentru proiecte educationale si informatica, si prof. Mioara Turean, inspector scolar pentru educatie timpurie si monitorizarea programelor privind accesul la educatie.
Programul de formare "Invatarea prin joc si explorare" a demarat cu primul modul constand intr-o vizita de studiu la Universitatea "Alice Salomon" Hochschule Berlin din Germania, institutie partenera in proiect. La acest program de formare, desfasurat intre 30 octombrie si 2 noiembrie 2017, au participat 22 de cadre didactice de la diverse scoli din tara Oltului, Sura Mica si din Sibiu.
Unul din obiectivele programului de formare a vizat descoperirea strategiei de invatare bazata pe joc si explorare. Acest obiectiv s-a realizat prin intermediul vizitei la Centrul de cercetare -

HELLEUM, rezultat al cooperarii intre Administratia locala a Sectorului Berlin Marzahn-Hellersdorf, departamentele scoala, Sport, Finante si Personal, Universitatea "Alice Salomon" Hochschule Berlin, Facultatea de stiinte ale Educatiei, Comisia descentralizata a Senatului pentru Educatie, Tineret si Cercetare.Gazda primitoare a fost Prof. Dr. Hartmut Wedekind si membrii echipei acestuia, compusa din cercetatori si practicieni in domeniu, care s-au bucurat sa impartaseasca dascalilor romani din rodul muncii de peste 30 de ani in educatie.Centrul de cercetare in domeniul stiintelor educatiei - HELLEUM este este un loc inovator de invatare, din districtul Marzahn-Hellersdorf din Berlin. Copiii si adultii pot descoperi si experimenta stiintele naturii si tehnologia in atelierul de invatare spatios conceput in conformitate cu cele mai recente descoperiri pedagogice. In plus, retelele HELLEUM califica specialisti si institutii educationale la nivel regional si national. Centrul HELLEUM ofera un spatiu generos pentru prezentare de proiecte, ateliere, schimburi de experienta, seminare si conferinte.
In urma vizitei desfasurata in centrul HELLEUM, ca si in scoli din Berlin in care sunt aplicate de peste 15 ani strategiile de invatare bazate pe joc si explorare, in cadrul atelierelor de invatare organizate, cadrele didactice participante la programul de formare au asimilat notiuni teoretice si sugestii practice pe care urmeaza sa le aplice in scolile unde isi desfasoara activitatea.invatarea experientiala este un demers didactic care furnizeaza mediul si instrumentele de invatare care ii pot ajuta pe copii in intelegerea informatiilor si dezvoltarea proceselor cognitive. Invatarea experientiala este definita de David Kolb ca proces in care cunoasterea este creata prin transformarea experientei. Cea mai eficienta invatare este cea pe care o poti controla, experimentand. S-a demonstrat ca procesul de invatare este mult mai eficient atunci cand se desfasoara pornind de la experienta proprie, prin implicarea copilului in activitati stimulative si placute. Astfel, invatarea care are un suport motivational intrinsec, devine un proces firesc, ce se desfasoara intr-un cadru relaxat, sub forma de joc.
Partenerii educationali din proiect: Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, Scolile Gimanziale din microregiunea Tara Oltului, comuna Sura Mica precum si Scoala N. Iorga Sibiu si Liceul teoretic Ctin Noica Sibiu, companiile partenere: Beleduc Lernspielware GmbH si Happy Arts&Crafts SRL impreuna cu Primaria Cirta, judetul Sibiu, intentioneaza realizarea unui centru comunitar suport de formare, in care experientele dobandite in cadrul programului Play-Explore-Learn, in cadrul retelei de centre HELLEUM sa fie daruite cu bucurie tuturor copiilor si dascalilor care il vor vizita.
Despre modulele programului pilot de formare a cadrelor didactice, despre centrul comunitar de formare dar si despre extinderea programului la scara mai larga.Proiectul pilot "Invatarea prin joc si explorare" la final.
"Mi-a venit ca o manusa"

Proiectul care incurajeaza educarea copiilor la clasa prin intermediul atelierelor a ajuns la final. Vineri dupa-amiaza, cei care au stat in spatele ideii si au sustinut desfasurarea proiectului s-au intalnit in cadrul unui eveniment special. "invatarea prin joc si explorare" este o noua modalitate de invatare, prin care educatorii sunt incurajati sa se foloseasca de cat mai multe ustensile practice si jocuri pentru a le arata micutilor ca invatarea poate fi si distractiva, dar si pentru a le implanta mai rapid cunostinte importante elevilor.
Proiectul-pilot de formare continua a cadrelor didactice din invatamantul prescolar si primar "Play - Explore - Learn - Atelierul de invatare prin joc si explorare" a implicat atat fortele cadrelor didactice ale Inspectoratului scolar al Judetului Sibiu, cat si ale Universitatii "Alice Salomon" din Berlin si Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu, acestia din urma fiind chiar cei care au initiat acest proiect.
"Apreciem in mod deosebit acest proiect si mie personal mi se pare foarte important. Pana la urma, noi, universitatea, beneficiem de toata munca dumneavoastra si apreciem faptul ca primii pasi ii coordonati dumneavoastra si modul in care reusiti sa ii formati ne ajuta si pe noi. Responsabilitatea pe care dumneavoastra o aveti e chiar mai mare decat a noastra. Noi luam oameni maturi, deja formati cu un sistem de gandire, un mod de invatare, dar formarea lor ca viitori adulti, fundatia o puneti dumneavoastra.

Avand in vedere acest lucru, ne propunem sa intarim acest parteneriat in incercarea de a veni nu numai sa va multumim dar si sa lucram impreuna", spune Livia Ilie, prorector al Universitatii Lucian Blaga Sibiu. Cadrele didactice participante au avut ocazia de a descoperi o viziune inovatoare asupra procesului de invatare si a instrumentelor care le stau la dispozitie.
"Proiectul a oferit celor 22 de cadre didactice participante ocazia de a exersa o viziune inovatoare asupra procesului didactic si anume invatarea prin joc si explorare, in cadrul atelierelor de invatare. Schimbul de experienta intre cadrele didactice, comunicarea eficienta si reflectia asupra activitatilor reprezinta un capital extraordinar in dezvoltarea profesionala a celor implicati, iar aplicarea la clasa a experientei dobandite la formarea aceasta este cea mai importanta", spune Claudia Simtion, inspector scolar general al ISJ Sibiu.
in cadrul evenimentului care a marcat finalul primului proiect de acest gen, trei cadre au avut posibilitatea de a impartasi celor prezenti din propria experienta.
"Ma bucur ca am avut norocul sa fiu printre primii participanti la etapa pilot a acestui proiect. Totul a fost extraordinar si neasteptat de bine. Acest proiect mi-a venit ca o manusa si m-am "virusat", spune Madalina Sporis, profesor in invatamantul primar, la Liceul Teoretic Constantin Noica din Sibiu.

Membrii fondatori

Atelierul de antreprenori

Alexandru Constantin

Membru fondator
Atelierul de antreprenori

Eleonora Scarlet-Ritter

Membru fondator
Atelierul de antreprenori

Sabine Hanstein

Membru fondator
top