Povestea noastra

Viziune

Viziunea noastra

"Nu exista oglinda mai revelatoare despre sufletul unei natii, decat modul cum isi trateaza copiii" - Nelson Mandela

Domnul Profesor sau modelul autentic

In memoriam: Profesorul Mihai Vasiliu CNVA Galati - spunea "Sa fii profesor este o meserie de credinta, ca si cea de doctor, preot sau jurist. Nu poate fi cuantificata, nu te poate masura nimeni in afara de tine insuti, pentru asta trebuind sa ii iei pe elevi de unde sunt si sa ii aduci unde vrei tu. si, da, sunt exigent, asta inseamna ca le dau cat merita".

Rolul asumat in aceasta profesie, este acela de far, de calauza, de etalon. In masura in care omul care decide sa imbratiseze aceasta misiune, nu este dispus sa isi asume acest rol, dupa mine, mai bine nu mai incearca deloc. Daunele pe care le poate produce, in straturile profunde ale constiintei si personalitatii celor care ii servesc drept materie prima in munca de zi cu zi, sunt atat de grave si de iremediabile, incat, un profesor nepotrivit pentru aceasta cariera, este aproape un sabotor ...

Profesoratul ca meserie de credinta descrie convingerea profunda a persoanei ca aceasta meserie este ceea ce isi doreste cu adevarat, dincolo de orice intentie mercantila, de orice sete de putere sau de bucurie gasita in manipularea mintii lipsite de aparare a celor tineri.

Este vorba de competente morale deosebite, meseria de dascal, fiind, alaturi de cea de jurist, medic sau preot, o meserie in care, la debutul acesteia, in mod exteriorizat sau intim se rosteste un juramant de credinta, juramant care il urmeaza toata viata pe cel care a imbratisat acea profesie. E un juramant de credinta fata de copii si fata de propria persoana, fata de obiectivele de atins, acelea de a plamadi oameni din huma daruita de parinti, de a le da o forma frumoasa si rezistenta si de a-i ajuta sa intre in viata cu samarul de cunostinte plin, ca un cufar cu pietre pretioase, care oricand pot fi valorificate pentru cresterea lor ca identitati.

Alaturarea meseriei de profesor celei de medic, jurist sau preot, facuta de domnul profesor Vasiliu mi se pare exceptionala, tocmai pentru ca in toate cele patru meserii, obiectul muncii este de o importanta nemaipomenita, rezultatul muncii fiind o bomba cu ceas.
Medicul lucreaza cu sanatatea si in cele din urma cu viata fizica a omului, la toate varstele, competentele acestuia fiind cele care fac diferenta si care pot pastra sau nu un om in viata fizica, in sanatate si integritate deplina. In absenta lor, cel ce poarta calificativul de medic are posibilitatea nu doar sa demonstreze breslei din care face parte ca nu are ce cauta acolo, dar rezultatul esecului lui se poate rasfrange in mod ireparabil asupra semenilor sai, putand sa il transforme intr-un calau.
Juristul este cel care lucreaza cu drepturile individuale ale omului, cel care are in mana si in talerele pe care le echilibreaza in numele unor principii de dreptate si de echitate, soarta omului din punct de vedere social. Este cel care, prin competentele pe care le exerseaza, poate nu doar sa corecteze si sa indrepte comportamentul individului adult spre ceea ce se numeste viata sociala corecta, spirit civic, respect, apartenenta la grup, suprematia normei legale, in cele din urma, spre respectul "contractului social" incheiat de individ la aderarea la societate, dar el poate si trebuie sa creeze modele, la care membrii societatii sa se raporteze ab initio, pe care sa le imbratiseze si sa le multiplice, manifestand convingeri etice si morale care duc fara gres la o viata echilibrata in care drepturile fiecaruia se opresc cu respect la granita unde incep drepturile celuilalt.
Preotul este alinatorul de suflete, cel care patrunde in intimitatea individului, acolo unde doar Divinitatea are loc, iar el, slujitorul, patrunde cu ochii plecati in altarul zamislit de Dumnezeu in care arde fara oprire scanteia divina, pentru a o intretine, pentru a o inteti si a o feri de ploaia si vantul vietii de om pe pamant. Preotul se apropie la prima vedere cel mai mult de dascal, poate nu intamplator, primele scoli au aparut pe langa biserica... in fata preotului ca si in fata dascalului, individul se indreapta plecat, descoperindu-si vulnerabilitatea, in speranta constienta sau doar instinctiva de a primi indreptare.

Profesorul are cate putin din toate, iar profesorul autentic este un amestec echilibrat de medic, jurist si preot, peste care este presarat praful magic al cunoasterii despre tot si despre toate. Ceea ce face din profesor un monstru sacru al umanitatii, este faptul ca, din pozitia de lucru "ex cataedra", el are o autoritate si o libertate de miscare aproape nelimitata, "invataceii" fiind cei care se afla total expusi, "cu piepturile dezvelite" in fata "maestrului".
Poate deloc intamplator, Mantuitorul Iisus Hristos a fost cunoscut in viata sub apelativul de Invatator, oamenii cerandu-I "invatatura" si nu "minuni".
Iata motivul pentru care, de ceea ce are dascalul in desaga depind in mod esential rezultatele muncii sale, care se vor vedea in generatii si generatii de oameni plamaditi de el, care isi vor gasi mai repede sau mai greu propria orbita si care se vor lua la tranta cu viata devenind invinsi sau invingatori.
Asadar, cred cu putere ca meseria de profesor este cu adevarat facuta bine atunci cand acesta este un model de om si de profesionist, cand are in primul si in ultimul rand o vointa de fier de a ramane OM si de a oglindi in elevii sai tot ceea ce are omenescul mai frumos. Intre competentele esentiale pe care cred ca un profesor autentic trebuie sa le detina, sunt doua categorii mari - competentele morale si competentele stiintifice specifice, desi in ceea ce priveste cea de-a doua categorie, viata demonstreaza adesea contrariul, cand oameni care se reprofileaza in timpul carierei, urmandu-si pasiunea, reusesc sa transmita elevilor mult mai multe cunostinte specifice derivate din pasiunile lor decat din aria curiculara pe care o servesc initial.
Eu, una, cred in profesorul vulcan, cel care erupe neincetat revarsand in mod fascinant eruditie si precizie. Profesorul care nu iubeste domeniul pe care trebuie sa il predea elevilor, cel care se limiteaza in mod confortabil la norma impusa de un sistem de invatamant mai mult sau mai putin inspirat, devine un functionar aspru si limitat, care genereaza in auditoriu plictiseala, frustrare si in cele din urma revolta in forme diferite de indisciplina, fronda sau anarhie.
Un profesor care este ascultat cu obrajii in pumni, cu privirea pierduta pe fereastra clasei sau cu ochii atintiti care ii urmaresc fiecare gest sau exteriorizare, este un om care ARE CEVA DE ZIS. Cred ca acest lucru trece pe primul plan, dincolo de profilul moral sau de tehnica didactica pe care le are individul, desi, in functie de varsta celor care stau in banci, atat metoda cat si modelul moral pot juca roluri determinante in procesul de invatare.
Admiratia pe care o poate starni in mod constant un profesor in ochii elevilor sai, este cea care ii va marca pe vecie imaginea. Cum spunea cineva foarte frumos, "oamenii isi vor reaminti mai putin ce le-ai spus sau ce ai facut, dar vor tine minte cu siguranta cum i-ai facut sa se simta". Cred ca se potriveste foarte bine aceasta descriere profesorului autentic.

Nu se explica altfel, de exemplu, nici faptul ca puii de om de la gradinita sau de ciclu primar alearga orbeste spre unele educatoare sau invatatoare si raman reticenti, ingrijorati sau chiar devin violenti in fata altora. Acele dascalite stiu cum sa ii faca sa se simta bine la scoala. Iar sensul cel mai important al acestui sentiment, este legat de faptul ca ESTE INTERESANT. Copilul mic, dar si copilul mare, preadolescentul si in cele din urma adolescentul, este atras de ceea ce IL CAPTIVEAZA.
Scoala, pentru a deveni un loc atragator, este asociata cu oameni captivanti, cu oameni in prezenta carora timpul trece fara sa observi, langa care nu auzi clopotelul si care isi fac loc in suflet si raman acolo.
In societatea de astazi se incearca tot felul de paradigme educationale, dovada a faptului ca devine ingrijorator fenomenul de "racire" a relatiilor dintre "MAESTRU" si "DISCIPOL" dintre "INVATATOR" si "ELEV" la modul general. Or cred ca o solutie pentru a reinventa invatamantul este intoarcerea la TALENT SI PASIUNE, la o selectie dura bazata pe meritocratie si o scoala de dascali incarcata mai putin de abstractii si mai mult de modele autentice.

Eleonora Scarlet-Ritter | 26.01.2018

Membrii fondatori

Atelierul de antreprenori

Alexandru Constantin

Membru fondator
Atelierul de antreprenori

Eleonora Scarlet-Ritter

Membru fondator
Atelierul de antreprenori

Sabine Hanstein

Membru fondator
top